Bästa webbhotellen för Magento eCommerce

Magento-LogoMagento eCommerce är en populär mjukvara för att driva en egen e-butik. Mjukvaran är öppen källkod och gratis att använda med ett relativt stort utbud av moduler att installera. Men för att verkligen få igång sin e-butik behöver mjukvaran läggas upp och installeras på ett webbhotell.

Alla webbhotell har tyvärr inte stöd för Magentos e-butik fullt ut, i alla fall inte om man ska tro deras lista på systemkrav för mjukvaran. Många billigare webbhotell faller på mängden minne PHP begränsas till (php_memory_limit) som rekommenderas till minst 256MB.

Ett annat systemkrav för Magento som många faller på är crontab eller schemalagda aktiviteter. Detta låter dig exekvera kommandon på vissa specifika tider eller efter specifika tidsintervall. Om detta verkligen är ett krav eller en rekommendation låter jag vara osagt. Det finns dock möjlighet att med tredjepartstjänster exekvera PHP-filer. Så även om ett webbhotell saknar stöd för crontab/cronjobs så är det inte helt kört.

Magento har tagit fram en testfil som man kan be webbhotellet lägga upp och köra om man verkligen vill ta reda på vilket stöd som finns. Du hittar mer om detta här.

Webbhotell som fungerar bra med Magento

Webbhotell som använder sig av kontrollpanelen cPanel fungerar oftast väldigt bra. cPanel har som standard stöd för bl.a. schemalagda aktiviteter och webbhotellen brukar inte ha problem att lägga in stöd för PHP-moduler som inte är aktiverade från början.

 • Oderland Webbhotell
  Oderland är ett av de webbhotellen som rekommenderas främst om man läser om Magento. Inte det billigaste alternativet men du får kontrollpanelen cPanel och de har även kraftfullare lösningar än ett vanligt webbhotell så som VPS och Dedikerad Server.
 • Wopsa Webbhotell
  Wopsa är ett annat alternativ som kör cPanel och rekommenderas varmt av mig. Jag har använt dem under många år och de drivs just nu av Cygrids med datacenter i Eslöv, Skåne.
 • Miss Hosting
  Miss Hosting är ett väldigt bra webbhotell med snabba servrar och låg respsonstid, perfekt för dig som tänkt köra en webbshop med Magento och inte vill att kunderna väljer någon annan webbutik medan de väntar på att sidan ska laddas. Dessutom är Miss Hosting ett väldigt prisvärt webbhotell.
 • Hostgator
  Hostgator är ett amerikanskt webbhotell som också är ett av världens största webbhotell. Fördelen med detta webbhotell är att du får kontrollpanelen cPanel och väldigt bra med utrymme och trafik till ett förmånligt pris. Nackdelen är att webbservern ligger i USA och ger lite långsammare laddningstider. Men det kan fortfarande vara ett mycket bra val för dig som startar om din e-butik för första gången.

Tips till dig med en etablerad e-butik

Om du redan har en etablerad e-butik med en betydelsefull omsättning så rekommenderar vi att du satsar på en bättre hosting än vad ett vanligt webbhotell kan erbjuda. Här är lite tips till dig:

 1. Välj en webbserver där kapacitet och tillgänglighet blir bättre än på ett vanligt webbhotell. VPS eller dedikerad server är helt klart värt pengarna så att ens webbutik laddar snabbt, kan växa utan driftstörningar och få bättre tillgänglighet. VPS med kontrollpanel kan du få från ca 500kr/mån.
 2. Välj dedikerat ip-nummer och SSL. När man som kund besökare en e-butik som har ett registrerat SSL-certifikat och skyddar anslutningen med 128/256-bit kryptering känns det genast mer seriöst och tryggt att handla från e-butiken. Eget ip-nummer med SSL-certifikat brukar kosta ca 1000kr/år.
 3. Glöm inte bort att även om leverantören påstår att backup finns och tas regelbundet så säger historian att det är bäst att göra det själv också! Om webbhotellet tar daglig backup så lägg in i din kalender att du den sista dagen i varje månad själv ska ladda ner en backup och spara på din disk. Detta kan spara dig mycket tid och huvudbry om en allvarlig olycka är framme.

Lycka till med Magento och din e-butik

Som avslut på detta inlägg vill jag önska dig lycka till. Skriv gärna en kommentar och berätta hur det har gått för dig och din e-butik.