Billigare med webbhotell utanför Sverige?

Webbhotell utanför SverigeNär det kommer till tjänster och varor är Sverige inte alltid det billigaste valet, men hur är det egentligen med webbhotell? Är det billigare och bättre att välja ett webbhotell utanför Sverige?

Om vi börjar med att backa tiden till mitten på förra decenniet så var webbhotell väldigt dyrt i Sverige. Du fick mycket lite för pengarna och de svenska webbhotell som faktiskt erbjöd bra med utrymme och trafik hade sina servrar utomlands, oftast i USA.

Tiden har dock förändrats successivt och idag är skillnaden mellan webbhotell i Sverige och utanlandet så pass liten att man inte automatiskt väljer ett alternativ utanför Sverige.

En viktig faktor med ett webbhotell är att servern ligger så nära dessa besökare som möjligt. För en svensk hemsida med svenska besökare så är det absolut bäst med ett svenskt webbhotell som har sina servrar här i Sverige. Det lilla extra du får idag är helt enkelt inte väger inte upp att din hemsida uppfattas som långsam för besökarna.

Om du däremot har en Internationell hemsida med besökare från hela världen så kan det fortfarande vara ett bättre alternativ att välja ett utländskt webbhotell, men då främst av dessa två anledningar:

  • Du kan få ett webbhotell som erbjuder mer än de svenska motsvarigheterna.
  • Du kan få ett webbhotell som har sina servrar i ett datacenter som är mycket större än vad de svenska webbhotellen har tillgång till. Det gör att datacentret är mer robust och klarar t.ex. större attacker.

Stora webbhotellspaket på utländska (amerikanska) webbhotell brukar ha en månadskostnad på ca $6-8, vilket idag blir 39-52 kronor.