Jämföra webbhotell för bästa resultat

Om du är ute efter ett riktigt bra webbhotell, eller kanske det webbhotell som är bäst för de behov din hemsida har så är det viktigt att jämföra webbhotell noggrant och veta vad man ska leta efter.

Det är inte ovanligt att man jämför alternativ innan man köper någonting och webbhotell är ingen undantag. Men om du använder fel metod för jämförelsen får du också ett sämre underlag att senare ta ett beslut på. Trots att du då lagt manken till att hitta det bästa webbhotellen kanske resultatet blir något annat.

1. Sortera bort efter specifikationskraven

Det första många gör är att jämföra webbhotellens specifikationer och jämföra det mot priset på webbhotellet för att sedan ta ett beslut om det är bra eller dåligt. Grundtanken i detta är helt korrekt men det gäller att vara realistisk och inse vad det är man faktiskt är i behov av.

Jag brukar utgå ifrån en lista med webbhotell och sedan förhand gå igenom ett efter ett tills jag har valt ut de webbhotells som matchar mina behov. På hemsidan www.webbhotelllista.se hittar du bl.a. en lista för de bästa webbhotellen som innehåller en hel del bra alternativ. Det är ett ypperligt ställe att påbörja en jämförelse.

Vissa webbhotell erbjuder massor med utrymme och trafik, men det gör inte automatiskt dem till det bästa webbhotellet. Välj med omsorg och sätt ett plus i kanten på de som har givmilda specifikationer, men låt det inte styra dig för mycket om du inte är i behov av det.

Som exempel på detta kanske du har en företagshemsida med blogg och ungefär 300 besökare om dagen. Om varje besökare skulle använda 3 MB i trafik så skulle den totala trafiken inte bli mer än ca 27 GB per månad. Om du då har ett webbhotellspaket som ger dig 50 GB eller 500 GB spelar alltså ingen roll om du inte räknar med en gigantisk tillväxt, men då har du kanske ändå råd med att betala mer då?

Jag har gjort liknande misstag när jag handlar mat. En säck med gullök till ett riktigt billigt pris… Men även om jag förbrukar extra gullök bara för att jag kan slutar det ändå med att jag måste slänga mer än halva säcken. För mig är det ett onödigt köp och några enstaka lökar hade förmodligen varit ett billigare och bättre val.

2. Vad tycker befintliga kunder?

Detta är nog det absolut svåraste att avgöra, men ack en så viktig del i jämförelsen. Det som gör detta så svårt är följande:

  • Stora webbhotell har så många kunder att när väl någonting går fel så lämnas det märken, i stil med fornnordiska runor kvar på Internet. Händelsen bekräftas av så många andra kunder att allting ser ut att vara en stor tragedi. Motsvarande för ett mindre webbhotell hade kanske endast varit en forumtråd där någon frågar om andra har problem men utan att få något svar.
  • Det är många fler kunder som är villiga att dela med sig av negativa upplevelser snarare än positiva, just för att det som kanske skulle varit positivt är någonting som tas för givet.
  • När du läser om negativa åsikter är det ofta en/enstaka tillfällen det handlar om, eller kanske ett missförstånd mellan webbhotellet och kunden. Om webbhotellet har gjort fel så kanske de också har ändrat på sina rutiner för att undvika sådana i framtiden. Bara för att andra webbhotell inte har sådan kritik riktat mot sig, innebär det inte på automatik att de är bättre på den punkten.
  • Förväntningarna är ofta för höga på vanliga webbhotell. Det är lätt att resonera att man köper en tjänst och då ska det fungera, men när det kommer till teknik så finns det inga garantier. Även om webbhotellet har en garanti, vad hjälper det om du får tillbaka en årskostnad på 1 500 kr om du förlorat 10 000 kr i försäljning för att webbhotellet hade allvarliga driftstörningar under en dag, något som faktiskt kan hända alla vanliga webbhotell. Detta skapar enormt mycket onödig kritik bara för att kunden valt fel lösning.

Med dessa punkter vill jag framföra hur svårt det faktiskt kan vara att få en uppfattning om hur ett webbhotell egentligen är. En trevlig support kan man alltid testa själv och problem, ja det har förmodligen alla webbhotell. Det är upp till dig att försöka hitta ett som har så lite problem som möjligt.

Att blint basera kundnöjdhet på hur hett ett webbhotell diskuteras i exempelvis forumet för webbhotell på wn.se kan vara mycket farligt. Men samtidigt kan det ge värdefull information.

Några avslutande ord

Här ovan har du fått en del tips som förhoppningsvis kan förbättra sättet du letar och jämför webbhotell på. De webbhotell som finns i listan på WebbhotellLista.se anser jag alla vara lämpliga val beroende på vad man är ute efter.

Min personliga favorit är förmodligen Miss Hosting som är ett snabbt och bra webbhotell. För webbplatser som har en större omsättning och där tillgängligheten är mer kritisk hade jag valt ett webbhotell som Oderland eller en leverantör av VPS eller dedikerad server.

Och inte minst… Lycka till!